Innerviewer

DE LAATSTE STEM: een persoonlijk docu-verhalenportret van vijf terminale Rotterdammers en hun families over De Stem, het verhaal en leven nabij de dood.

In een tijd waar de minuten voorbijrazen, er weinig tijd is om even voor elkaar te gaan zitten, het hele verhaal te horen, de mens achter het oordeel te ontdekken, is het leven zo voorbij. Wat weten wij van onze dierbaren die inmiddels dichterbij de dood staan dan het leven? Wat weten zij van ons? Hoe goed kennen we elkaar? 

Voor sommigen van ons komt het moment dat we hierbij stilstaan op het allerlaatste moment, soms te laat! Dan heb je er plotseling alles voor over om nog een keer de stem te horen! Die stem die we kunnen dromen, met onze ogen dicht herkennen. De stem van je papa of mama, zoon of dochter, oma of opa of van je lieve partner of vriend die naar de hemelen is gegaan. 

Maar wat nou als we niet wachten tot het te laat is. Wat nou als die stem niet hoeft te verdwijnen? Wat nou als onze dierbaren de ogen voorgoed sluiten maar hun stem blijft leven, én met hun echte stem hun echte verhaal? 

Boodschap |

Met mijn project DE LAATSTE STEM geef ik de boodschap af HET IS NOOIT TE LAAT en daarbij het laatste woord aan vijf personen die mogelijk op het punt staan hun laatste adem uit te blazen. Ik interview en volg vijf bijzondere Rotterdammers en hun dierbaren die in de wetenschap leven dat elk moment het laatste kan zijn. 

Welk verhaal hoort bij de stem? Wat is nooit verteld dat dierbaren verdienen te weten? De stem, het verhaal, de legacy… wie de persoon is en voor later wie hij is geweest. Vereeuwigd in een documentaire-verhalenportret.

Wie ben ik? |

Mijn naam is Irwin Ment. Een Rotterdamse diepte-interviewer met meer dan 15 jaar ervaring in de journalistiek en sinds 2013 gespecialiseerd in verdiepende hart tot hart gesprekken, innerviews. Met het INNERview creëer ik een omgeving waar de ziel een zetel krijgt. Waar de geïnnerviewde zichtbaar wordt. Wie ben jij nu ECHT en wat heb jij met ons te delen? De cruciale vragen om de mens achter ons beeld te ervaren. Een kado van mens tot mens. Een kado waarmee ik de tijd wil nemen je te leren kennen en vooral waarin jij de tijd mag nemen te zijn wie je werkelijk bent.

Cadeau |

DE LAATSTE STEM is mijn cadeau aan de Rotterdammer die erom bekend staat dat ie leeft en sterft zoals de Maasstad is: groots en meeslepend, trots en eigenzinnig; zonder geouwehoer. Geen woorden maar daden. Maar het is ook de stem van een dierbare en de verbonden woorden van waarde welke daden raakschieten op zijn gevoel. 

Ik ben zelf mijn beiden ouders kwijtgeraakt. Beiden te jong overleden. Mijn moeder was zangeres. Haar stem leeft voort op cd’s en in filmpjes. Mijn vader, ik wilde hem niet meer zien, achteraf spijt. Van hem is mij zijn stem bijna geheel ontgaan. De stem van iemand die jou dierbaar is en die er niet meer is, is alles waard. Een cadeau! 

Hoe ga ik te werk? |

Ik kom in contact met 5 Rotterdammers (of met een Rotterdamse achtergrond) en hun families waarbij een vrij zekere nabije dood het leven heeft gegrepen. Families waarbij het wellicht nooit de gewoonte was om openhartig (over gevoelens) te praten en die uit te wisselen, maar die behoefte plots urgent is. Personen die altijd al hun verhaal willen vertellen maar geen podium hebben. Ik bezoek alle betrokkenen en bied het cadeau aan. De persoon waarom het draait is bereid, goed aanspreekbaar en nog volledig bij. Net als zijn/haar familie. De innerviews zijn met elk welwillend familielid of (beste) vriend apart, in staat en bereid om te praten. Over een periode van maximaal vijf maanden verzamelt het productieteam zo snel mogelijk en zoveel mogelijk ondersteunend beeld- en audiomateriaal, beschikbaar gesteld door de familie om het verhalenportret in de montage compleet te maken.

Het eindresultaat wordt allereerst aan de hoofdpersoon en familie in besloten kring aangeboden, waarna de docu met toestemming van de familie ter inspiratie via publicatie op de socials en televisie beschikbaar wordt gesteld. Aan de basis zijn het vijf verhalenportretten waarin vijf families en een dierbare die binnenkort het leven verlaat die centraal staan. Dit cadeau is voor hun!   

Mocht jij iemand kennen die niet lang meer te leven heeft, die een dergelijk levensveranderend cadeau verdient, nu het nog kan!? Mail gauw en uitbreid naar info@irwinment.nl of bel: 0630283290

ONE COMMENT ON THIS POST To “De Stem, het echte verhaal, de liefde en legacy… Nu het nog kan!”

  • Helineth Elias

    20 januari 2020 at 15:30

    Beste Irwin,

    Wat een mooi cadeau geef jij weg! Heel mooi dat jij dit voor een ander wilt doen. Ik ken (gelukkig) niemand in mijn omgeving die niet meer lang te leven heeft. Wel heb ik zelf een progressieve zeldzame longziekte. Toen ik 7 jaar geleden ernstig ziek in het ziekenhuis terecht kwam. Heb ik zeker 2 dagen mijn verdriet laten gaan nadat ik hoorde dat ik nooit zou genezen en uiteindelijk een dubbele longtransplantatie zou moeten ondergaan. Op een gegeven moment had ik geen tranen meer vanaf dat moment heb ik zo goed als ik kon gewerkt aan mijn herstel. Ik wist dat ik nooit zou genezen maar beter dan hoe ik erbij lag moest wel lukken. Ik had immers 2 kinderen waarvoor ik moest doorgaan. Ik ben gezegend met een positieve instelling. Eind resultaat: 14 tabletten per dag, 24- uurs medicatie pomp, zelfstandig lopen, geen zuurstof en nog geen transplantatie gehad. In de afgelopen jaren ben ik zeker een paar keer te hard van stapel gegaan. Mijn ziekte hakte er dan weer keihard in. In plaats van 3 stappen vooruit weer 10 terug tot grote frustratie. Ik heb afscheid moeten nemen van mijn studie destijds en mijn werk wat ik heel graag deed. Maar het mooiste kan ik nog steeds doen: Er zijn voor mijn 2 kinderen. Ik weet dat er een bom sluimert in mijn lichaam maar daar leef ik niet voor. Ik ga niet thuis op de bank liggen en jammeren dat ik ziek ben. Ik ben er vandaag en morgen zie ik dan wel weer.

    Ik weet zeker dat jij die 5 families een mooi en dierbaar erfenis zult geven. Ik wens je heel veel succes!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.