Innerviewer

Het oude leren KO! Dit is nou precies het type jongerenproject waarbij ik hoop dat het nieuwe leren velen harten raakt. Woensdag 11 januari weten we het! DREAM SCHOOL, 21:30 uur | NPO 3

Ik word links en rechts op gloedje-nieuwe televisieserie DREAMSCHOOL gewezen. Irwin, kijken he! Nou echt iets voor jou! Had je bij gemoeten! Jaaa, absoluut! Zó jammer dat ik er rond de initiatiefase nog niets van wist. Had ook echt willen leren en bijdragen. Werken bij een Droomschool? Sign me up please! Al was het maar in de meest bescheiden vorm. Achter de schijnwerpers. Weg bij de camera's. Dichtbij de jongeren! Was het niet als docent, dan maar helpen bij de catering ofzo. Theetje en praatje maken . Had zo graag in de energie gestaan van het maakproces. Meekijken aan de basis. Helpen! En voelen. Zelf ondergaan. Ernaast gaan staan. Is dat niet de droom! Het onderwijs: terug in z'n kracht. Vanuit openheid en kwetsbaarheid. Verbinden, liefhebben en dan leren - van elkaar.


Jamie Oliver deed het in de UK. Lucia nu in Nederland. 
In DREAM SCHOOL proberen bekende Nederlanders 16 schoolverlaters opnieuw te inspireren om zichzelf te ontwikkelen. De jongeren die centraal staan zijn tussen de 16 en 23 jaar en stuk voor stuk vastgelopen in het reguliere schoolsysteem. Onder leiding van coach Lucia Rijker en rector Eric van ’t Zelfde krijgen de jongeren 3 weken les van o.a. Minister van defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, misdaadverslaggever Peter R. de Vries, schrijver Abdelkader Benali, profvoetballer John Heitinga en cabaretière Karin Bloemen.
Afgezien van enkele mailuitwisselingen ken ik (kick)bokser Lucia Rijker overigens niet persoonlijk. Maar dat hoeft ook niet om te weten dat zij flink uithaalt naar gemis. Schoolverlaten doen jongeren namelijk niet zomaar. Er is iets, er ontbreekt iets! INSPIRATIE. Lucia is iemand die topsport van het hart beoefent en daarom als docerende coach meer dan geschikt om te inspireren.
Ze is ook niet bang! Dat herken ik meteen. Wat ik daarmee bedoel? Zij laat zich niet leiden door angst. Zij durft echt contact te maken. Ze loopt niet weg voor kwetsbaarheid en verandering of iets dat vreemd en onbekend is, dat is haar kracht. Zij gaat de confrontatie aan. Gaat altijd voor de didactische KO. Maar raakt met Liefde. Ik ben daarom reuze benieuwd als de programmamakers haar energie hebben weten over te brengen op deze jongeren en de samenwerkende BN'ers. Want even voor de goede orde: het gaat hier niet om het televisieprogramma, niet om Lucia, niet om de BN'ers, niet om de docenten, zelfs niet alleen om de jongeren. Het gaat om een kans. Een unieke kans om de wereld een beetje mooier te maken. Een mogelijkheid om de jeugd en daarmee onze toekomst in bescherming te nemen. Wat is er belangrijker dan het veilig maken? De media heeft hierover iets te zeggen, over onze belevingswereld. Een verantwoordelijkheid. Dus JA... Een kans voor Nederland, om onze jongeren en ouders, onderwijzers en beleidsmakers te inspireren met goedheid. Door te laten zien dat er altijd iemand is die in je gelooft en bereid is voor jou en je dromen te knokken. Door oprecht aanwezig en een voorbeeld te zijn...

 

 
Oh man... Ik merk dat ik sta te popelen. Hoge verwachtingen. Al roept de trailer met bepaalde beeldfragmenten en uitspraken wel enigszins bedenkingen en reserveringen op. Ik dwing mezelf er positief in te staan. Laat maar komen die eerste aflevering!  Ik hoop van harte dat de programmamakers een signaal afgeven. Zou dat niet tof zijn? Echt ergens voor staan. Zo van, wij willen een inclusief-maatschappij. Wij sluiten niemand uit of buiten. Wij promoten onderwijs 2.0 waarin de mens centraal staat, niet het verplichte vak. Waarin het kind achter de leerling een gezicht krijgt en niet een masker. Een stem, niet het oordeel... Waardoor deze doelgroep zich in het hart geroepen voelt om terug te keren naar het onderwijs.

 

Lucia, kanjer, of iemand anders die binnenkort weer zo'n project lanceert, please, bel me! Ik wil bijdragen. DREAM SCHOOL is immers een school. Ja een symbool en voorbeeldschool. Maar wel een die jongeren terug in de banken moet krijgen, vooral weer in zicht van hun droompotentie. En scholen sluiten hun deuren niet wanneer een programma stopt! Er zijn nog duizenden jongeren wiens levens niet op televisie worden geportretteerd maar die ook gezien en gehoord willen worden. Als en wanneer ze terugkeren. 
 

Ik ga in ieder geval de komende afleveringen met veel belangstelling kijken!


Irwin

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.