Innerviewer

Een goede opvoeding, begint bij jezelf. Vier voorbeelden voor een goede start!

1.
DE JUF IS NIET ZIJN MAMA

Wat leren wij onze kinderen? Hoe zit het met het voorbeeld en de voorlichting vanuit huis? Blijven we volledig afhankelijk van school? Verwacht niet dat juffen en meesters een extra vak 'ouderschap' erbij krijgen! Dat lijkt mij niet de bedoeling! Leerkrachten hebben het al zwaar genoeg. Thuis is het fundament. Ouders zijn de belangrijkste opvoeders. Als hoofdverantwoordelijke ben jij het grootste voorbeeld van onze kinderen. Zorg ervoor dat je ook de grootste inspiratiebron wordt!

2.
GA IN GESPREK, TOON INTERESSE

De grootste invloed oefen namelijk jij uit. Ga dus bewust gesprekken aan met je kind! Praat met je kind. Ontdek wie hij is, wat haar interesses zijn, wat hij nodig heeft, wat ze meemaken. Stap hun belevingswereld binnen door oprecht geïnteresseerd te zijn.
Het maakt niet uit hoe oud ze zijn. Een kind smacht altijd naar de aandacht van zijn ouders, naar een écht goed gesprek. Het is onze taak om te zorgen dat het kind hierin gezien en gehoord wordt.

3.
LEAD BY EXAMPLE

Eis niet van alles van je kind zonder daarin zelf het goede voorbeeld te geven. Let hier op, anders geef je allerlei verkeerde signalen af en raakt het kind verward. Wat is juist en wat niet? Wordt allemaal onduidelijk. De normen en waarden raken zo verstrengeld. Bovendien komt het over alsof het je allemaal niets kan schelen, omdat je niet bereid bent (extra) moeite te doen. Dit hakt er bij de ontwikkeling van het kind keihard in op het gevoel van eigenwaarde.

4.
ZORG DAT JE ER BENT

Dit kan ik niet vaak genoeg benadrukken. Zo ontzettend belangrijk. Er Zijn! Jouw aanwezigheid in het leven van een kind is cruciaal. Dat de relatie met je partner uit is, papa en mama zijn niet meer bij elkaar, Prima. Wees daar eerlijk in. Maar laat dit nooit tussen jou en de relatie met het kind instaan. Want de liefdesrelatie gaat door! Dat verdient jullie blijvende aandacht. Het kind heeft hier niet om gevraagd. Toon hem dat de liefde gegarandeerd is. Dat sommige dingen veranderen maar andere dingen nooit! Maak dit duidelijk. Met overtuiging. Met liefde.

Als we aan bovenstaande meer aandacht gaan besteden voorkomt dit aardig wat problemen. Het vermindert het aantal gebroken gezinnen, 'probleemjongeren', tienermoeders etc. Hierdoor lopen er minder kinderen van huis en worden er minder kinderen uit huis geplaatst. Er belanden ook minder jongeren in de criminaliteit.

Wees dus een aanwezige ouder die verantwoordelijkheid neemt. Durf met je kinderen te praten. Want wat zij willen is zich gezien en gehoord voelen en een ouder die het goede voorbeeld geeft. Wees een inspiratie voor het kind.

Dergelijke thema's staan centraal tijdens The Innerviewer Show. Wat is jouw verhaal? Praat mee! En ontdek wat voor inspiratie jij kan zijn voor anderen! De show start op 20 oktober in Capelle aan den IJssel. Lees hier meer.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.