Innerviewer

Ik ben niet boos! Als ik de pers ook maar iets verwijt dan is het vooral onwetendheid. Als je niet beter weet, als je in een bubbel leeft, maar doet wat iedereen doet. Ja, dan is het toch ook niet raar. Dan heeft authenticiteit het nakijken.

Ik snap het wel. We willen allemaal winnaars, altijd de eerste en de beste, zijn. Maar wie wil er tegenwoordig nog de waarheid spreken? Wie neemt de moeite? En wat is dat dan, 'de waarheid'? Wat is persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting, wat is perceptie, veronderstelling. Wat is aanname en oordeel, stigma en taboe? Onderzoeken we dat nog wel, bij onszelf??!!

Het enige oncomprimeerbare lijkt mij jouw hart en ziel. Die liegen nooit. Als je dat niet geloofd, vraag 't je geweten. Het gaat om integriteit, om bewustwording, om zelfkennis, naastenliefde en de juiste intentie. Het gaat om nieuwsgaring met de intentie op te bouwen, niet af te breken! Daarin maak je als pers, als media of journalistiek bedrijf een keuze. Daaraan link je je identiteit. Wie wil je zijn?! Waar is je moed? Lef moet je hebben. Durf het anders te doen!

Luister, wie ben ik om te oordelen? Ja ik zeg niet boos te zijn, maar raak licht geïrriteerd en wordt toch een beetje zeurderig, merk ik . Ik ben ook maar mens. En ook ik word geraakt wanneer ik gemak en sensatiezucht bespeur bij vakgenoten. Bah! Wanneer de mens niet wordt gezien en gehoord voor wie hij werkelijk is. Niet leuk. Kwetsend! Als je denkt dat je woorden geen impact hebben ben je ronduit naïef. Wat Jij zegt doet er wel degelijk toe! Jouw stem heeft bereik en kracht. Vergis je niet! Gebruik het, ten goede!

Oh ja, en dan heb je ook nog de mensen die zeggen 'positief nieuws' verkoopt niet. Excuse me? Die hebben waarschijnlijk een gebrek aan goede voorbeelden. Het is je waarschijnlijk niet uitgelegd hoe het werkt. Je kunt heus wel omschrijven en benoemen wat negatief is. I mean, we gaan niet doen alsof het niet bestaat. Maar nimmer mag het jouw intentie zijn om een negatieve boodschap uit te dragen. Met jouw boodschap zet je de toon, ongeacht de informatiestroom. Jij bepaalt de kaders, jij bepaalt de koers. Take charge! Het gebrek aan authentiek leiderschap, innovatie en andersdenkenden. Pff.. Krommetenend dit!

Dit mocht mij in ieder geval niet overkomen. Voordat ik mijn eigen Innerviewer platform oprichtte verwierf ik kennis via 'mijn school voor de journalistiek' in de persoon van Oprah Winfrey. Ja, de Oprah Winfrey Show is mijn referentiekader. De belangrijkste les: als journalist, programmamaker of interviewer... Eerst naar jezelf kijken, naar jouw intenties en imperfectie. Je eigen oordelen onderzoeken en deze niemand opleggen.

Oprah, een Afro-Amerikaanse journalist en talkshow host, besloot met haar programma naar een stadje te gaan waar voornamelijk aanhangers van de Ku Klux Klan woonden, voor een open gesprek. Over lef gesproken! Zij liet al haar oordelen thuis, parkeerde haar persoonlijke emoties in het belang van het groter goed en maakte niet alleen baanbrekende televisie maar ook het verschil. Door haar actie veranderde de gehele gemeenschap, ten positieve! Zoek het op.

Het kan dus! De vraag is, wil je het graag genoeg? Wil je het verschil maken, een held zijn en de wereld veranderen? Is het jouw taak om mensen te informeren, vergeet daarbij ook niet te inspireren! Begin dan ook daar waar je de meeste invloed kan uitoefenen, bij jezelf. Neem je verantwoordelijkheid. Doe je werk, maar zorg ervoor dat je niet uitsluit maar verbindt, door openheid te betrachten en in liefde te omsluiten.

Oké ik houd erover op.

Moest het even kwijt!

#hèhè #datluchtop

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.