Innerviewer

Zondagochtend, in alle vroegte. De sleutel draait toch om. Een weg naar het bonkend hart van top restaurant Las Palmas opent zich voor een speciale gelegenheid. Voor een shoot in de Berry! zijn wij buiten openingstijden te gast bij ondernemer, chef-kok en TV-culitainer Herman den Blijker. In zijn natuurlijke habitat ontvangt hij goede vriend en stadsgenoot Berry van den Assem, met short!

Het idee? Neem twee Rotterdamse  matadors, ondernemers pura sangre, laat ze los in een postmoderne arena van vis, vlees en leer en zie wat er gebeurt. Nou, van alles en nog een beetje. Van sissende zuigkappen tot eigenzinnige rijpkasten, van strippende vleeslappen tot gillende espressoapparaten. Alle ingrediënten voor een fantastische sfeer.

"In Las Palmas leeft het. Hier is het echt.", een den Blijker opmerking tussen de bedrijven door. Onderstreept Berry, die er regelmatig een hapje eet en van de juiste sfeer  weet heeft. "De ambacht, visie en vakmanschap: je proeft het in meer dan alleen het eten", ervaart van den Assem.

De eensgezindheid bij de heren is niet geheel verrassend. Immers delen de rasechte Rotterdammers een passie, wordt er gewerkt met hetzelfde product vlees en dus uit dezelfde vijver uh gevist. Waarmee de Ă©Ă©n de maag verzadigt en de ander het tot leer vervaardigt.

Herman den Blijker is al geruime tijd vaste klant bij van den Assem en kent, naar eigen zeggen "een grote liefde, net geen fascinatie" voor de kwaliteitsschoen. "Het is een beetje uit de hand gelopen", vertelt de chef-kok met een vermommende glimlach. "Waar het precies vandaan komt? Misschien omdat ik vroeger maar één paar schoenen per jaar kreeg. Weet ik nog. Koste zo’n dertig gulden. Braken je zolen vanaf voordat je de hoek om was. Liep je de rest van het jaar rond met een gat in je verprutste schoenen."

Nu genieten de culinaire voeten van Nederlands meest beroemde kok hoogwaardige kunst en vakmanschap van Santoni schoenen. "Ja oogstrelend. Het spreekt me aan. Maar ik wil het vooral met passie uitgelegd krijgen: waarom bijvoorbeeld bepaalde materialen wel, waarom niet? Waar komt het vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Vind het geniaal om te horen.", verzekerd Herman. "Als ergens wordt gewerkt met visie, vakmanschap en traditie, dan straalt het een gevoel uit. Zoals bij van den Assem", sluit den Blijker zijn relaas.

De photoshoot zit er op. Toch draaien de camera’s nog even door en leggen wij een mooi stukje film vast. Berry, genietend van het uitzicht en een espresso ala Herrie. Op de achtergrond fluitende symfonieën van grote afzuigsystemen, strakgetrokken witte tafelkleedjes en prijkende rijpkasten. Herman: "Sta even stil en neem dit in je op. Geniaal!"

Bedankt Berry, Herman!


 

Credits: Restaurant Las Palmas | Van den Assem schoenen | Berry! magazine