Innerviewer

Naar Japanse begrippen is hij een GOD!! 3-voudig K-1 World GP Heavyweight Champion Remy Bonjasky. Maar volgens zoonlief schuiven we in hun Almeerse stulpje aan bij 'Gewoon Papa.'

IMG_3324Aah, lief. Maar helemaal 'gewoontjes' is papa Remy natuurlijk niet. Niet voor ons althans. Nee niet echt! Wij kennen hem vooral als de snoeiharde knokker. 'Dhr. Vliegende Knie' en dat soort pijnlijke benamingen. Oersterk. Maar ja, er is ook die onvervalste good-look charme, inclusief killer(?)smile, wat hem tegelijkertijd (g)een 'lieverdje' maakt!? Heel verwarrend allemaal.

H√© en die¬†mooie man omschrijving, dat is natuurlijk niet omdat ik dat perse vind¬†hoor. Maar √©√©n en ander van zijn aantrekkingskracht werd mij pijnlijk duidelijk toen mij dit felbegeerde exclusiefje¬†werd toegewezen. Zie-den-de vrouwelijke collega's op de Pleasure redactie. De dames gingen¬†knock-out met de mededeling dat moi¬†het interview met h√ļn¬†vliegende spierbundel werd toegewezen. En dat het gesprek in de intimiteit van zijn huis zou plaatsvinden!!! De dames waren op z'n zachts gezegd not amused. ¬†

Ik moest beloven dat ik Remy het hemd van zijn GODdelijk lijf zou vragen. Sorry dames, het hemd bleef aan. Maar ik heb in zijn hand geknepen en kunnen vaststellen, hij is mens! Van vlees en Surinaams bloed. De op 10 jan 1976 te Paramaribo geboren mooi boi is wel een uitzonderlijk mens. Met bovennatuurlijke Winti krachten misschien? Pleasure deed een special over Suriname, dus was dit één van vele vragen waarop Remy openhartig antwoord gaf.

Over de vloer bij Remy...

Volgens goed Surinaams gebruik gaan bij de deur de patas (schoenen) uit en nemen wij plaats op een comfortabele luxe bank. Onder het wakend oog van grote trots, zoon Cassius (5) in het portret boven de bank start het gesprek.


IMG_3316Een voormalig schoffie uit de Amsterdamse Bijlmer die het ver heeft geschopt, letterlijk. Won drie keer de K-1 World GP: '03, '04 en '08. Ik val maar meteen met de deur in huis: Jouw boek omschrijft 'God in Japan'!? Klinkt onwerkelijk. Waar start het echte verhaal?

lk was net zo oud als mijn zoon nu, toen mijn familie de overtocht maakte naar Nederland. We gingen wonen in de Bijlmer. Mijn vader [zalig) heb ik niet echt gekend. Hij was lasser bij een groot internationaal bedrijf gespecialiseerd in booreilanden waardoor hij altijd weg was. Mijn moeder (zalig) was de ruggengraat van het gezin en verzorgde 4 kinderen waaronder mijn broers Marcel & Milton en zus Ivette. En ja, ze was streng!

Was dat nodig!? Remy 'The Gentleman', ooit een kwajongen??

Haha. lk heb wel eens een reep chocola weggepikt bij de Hema. 13 was ik. Ik dacht er niet echt bij na en liet me meeslepen. Nou, ik heb het geweten ook! Ik werd onmiddellijk gesnapt en voor het eerst meegenomen naar het politiebureau. Janken!! Als een gek. Ik vond het echt verschrikkelijk. En angstig. Niet in de laatste plaats omdat ik wist dat de grootste straf mij thuis stond op te wachten: een flink pak Surinaamse rammel!! Pff... Ik heb die dag dus - op de harde manier - een voor mijn verdere leven beslissende les geleerd!

Auwtch! nog meer Surinaamse leerlessen of tradities of geloofsovertuigingen die jou niet vreemd zijn?

Je komt er niet onderuit. Als Surinamer krijg je tijdens de opvoeding te maken met de tradities en gewoonten rond de Winti cultuur. Ik geloof er heilig in dat er meer bestaat tussen hemel en aarde, maar niet zozeer álles wat samenhangt met de Surinaamse Winti cultuur. Ik heb niets met het hocus-pocus-abra-ka-dabra gedeelte. Sommige rituelen vind ik erg zweverig allemaal. Grote verhalen om kinderen erg bang mee te krijgen. Dat lijkt me niet de bedoeling. 


IMG_3462Dus geen traditionele jaarlijkse wasi voor jou dus!?

Nee nee, niet meer. Vroeger, toen was het verplicht. Rond de jaarwisseling een 'badje' nemen. Met tropische bladeren en geurtjes. Volgens mij ging het om het wegwassen van al het kwade om het nieuwe jaar in schoongewassen goedheid te betreden. Zoiets. Ik heb mijn ouders nooit echt lastig gevallen met de vraag: waarom? Soms moet je niet willen zoeken naar een antwoord!

Toch bemerk ik iets van spiritualiteit in jou!? Die ijzige blik.. en kom op, bijna elk gevecht ongeschonden verlaten! Engeltje op je schouder?

Hahaha... Nee joh. Diepgaande en totale concentratie, vandaar de blik. Maar ook gewoon keihard trainen! De meeste vechters moeten het hebben van agressie, ik niet! Ik heb geen woede nodig om iemand te pakken. Ik blijf net als de tegenstander mijn emoties de baas. Ontlading komt enkel voor of na de wedstrijd, niet tijdens.

Naast een geweldige vliegende trap- en bokstechniek bezit je een eveneens geweldige dekking. Train je daar extra op? 

Ja, dat vind ik erg belangrijk. Sommige boksers of kickboksers kunnen op hun 40-ste alleen nog maar tot tien tellen. Dat gaat mij niet overkomen. K-1 is topsport. Dus krijg je als je niet oplet een aantal rake klappen te verduren. Je kunt je daarom maar beter goed voorbereiden en leren verdedigen. En ja, dat 'sommige mensen' dan gefrustreerd raken omdat ze mij niet kunnen raken ... Das dan ( letterlijk ) hun hoofdpijn! 

Over drie jaar stopt hij, waarschijnlijk. Als wij hem vragen hoe zijn leven er dan uitziet, krijgen wij plannen te horen over een groot multifunctioneel sportpand in Almere, met alles erop en eraan. Maar een feestje bouwen kan Remy ook als de beste. Op jonge leeftijd pakte hij nog het Pleasure Krantje als wegwijzer naar de leukste parties. Tegenwoordig organiseert de K-1 vechter zelf exclusieve feesten met een hoogwaardig entertainmentgehalte. 

Bedankt Remy!


Credits: Pleasure Magazine | Bonjasky Academy | BonBon Entertainment