Innerviewer

10996818_814875435227446_6758354459972983787_oBelt ie me op, Tomas. Hé Irwin, ik ga 'naakt!' Wil je mij bijstaan in het delen van mijn levensverhaal? Ja daar kwam het wel op neer ja. Die Tomas! Er bestaat geen mooiere vraag.

Tomas is een maatje, een hele bijzondere. Ken hem al jaren. Het is één van mijn meest trouwe innerviewer supporters. Zo iemand die je nooit naar de bedoeling vraagt. 'Ik voel het. Ik ben daar!', laat hij jou weten. Hij was er ook altijd. Lange jas. Rugtasje. Fiets. Klaar voor elke reis. Wanneer The Innerviewer hem nodig had om in het 'waar gaan we heen zonder te vertrekken' in het hier en nu te landen, was hij 'daar'. Stilletjes, op de achtergrond. De jongen maakt echt alleen lawaai wanneer zijn hart spreekt. Bijzonder! Wat een mooi en intens mens.


Dus toen de vraag kwam was ik best geroerd en bijzonder trots. De aanleiding van zijn 'naakt' gaan? Tomas is ook Tomashii, dichter (uiteraard) en spoken word artist. Zijn craft is werkelijk puur. Zijn poëzie gaat diep, door been en merg. Bekend bij het publiek als uitzondering op de regel, omdat hij de opgeschreven regel soms niet opleest. Uitzonderlijk goed in het loslaten van vorm. De jonge woordenaar kan briljant spraak-loos zijn. Zijn hart laten spreken of lang genoeg stil zijn. Opdat wij het horen kloppen. Dat horen we. Omdat Tomas je laat voelen. Het laat ons sprakeloos!


Op z'n Tomas moest het een feestje worden, 10 januari in het HipHopHuis in Rotterdam. De trotse Paauw zou zijn langverwachte gedichtenbundel Zonder haa(T) releasen. Ik mocht hem bevragen, zijn gesprekspartner zijn. 'Dan doe je een beetje beweegredenen doorgronden, mij vragen naar inspiratie, liefde, poëzie. Wat mij bezielde? Dat soort dingen.', klonk ongeveer de opdracht. En mag het publiek dan meedoen?, vroeg ik enthousiast. Dat bleek de bedoeling. I love this. Alles opengooien. Wie organiseert nog zoiets? Dit belooft een bijzondere avond.


Die bewuste 10 januari loog er niet om. Fantastisch! Gezongen werd er. Gedanst. Uiteraard gedicht en gesproken. Binnen, buitenom, het programma, allemaal praatjes. Maar onthullend. Echt. Iedereen bloot. En kijken mag. Zien hoe mooi dat is: Jezelf laten zien, jezelf zijn. Het ging zo makkelijk. Tomas liet het toe. Zijn stille schreeuw, zijn hartenkreet, maakte het mogelijk. Openhartig, de interactie met zijn publiek, dat bestond uit vrienden en familie oude en nieuwe bekenden.


Ow en Tomas had ook bedacht zijn bundel te veilen. De opbrengst (geschat op een paar euries!?) zou symbolisch worden gedoneerd aan zijn Stichting 'Spraakuhloos'. Nou er kwamen maar wat knaken binnen. Spaarvarkens werden per opbod omgegooid. 'Omdat het zo bijzonder is wat hij doet.', vertelt Charlie, hoogste bieder en winnaar van de Zonder Haa(T) gedichtenbundel. Einde van de avond. Iedereen toont z'n liefde door een hartensticker op het hart te plakken van de persoon waarvan jij beslist vindt dat hij of zij het gebaar verdient. Mooi.

Bedankt Tomas.


Deze maand viert Spraakuhloos (stichting waar de Paauw voorzitter is) het 1 jarig bestaan en pakt groots uit! Als onderdeel van het festival Op Z'n Rotterdams hosten en programmeren Tomas en vrienden 3 dagen lang (29, 30 & 31 mei) op het Binnenwegplein.

 

 Wat zijn stichting teweeg brengt is jouw like waard Spraakuhloos. Bezoek Spraakuhloos.com voor meer info en inspiratie.

10633949_10152567588526889_3164461603915260870_otomas 4tomas 2tomas 1

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.