Innerviewer

Thelasinga Legacy

Nieuwe Artwork van heruitgebrachte THELASINGA CD's Vanaf heden verkrijgbaar in gelimiteerde oplage! Bestel nu.

De Parel Van Suriname zo werd zij in de volksmond genoemd is niet meer! Op 2 april 2018 jl. riep de schepper zijn zingende engel terug bij hem. Nu schittert Thelma THELASINGA Ment alleen nog op het allerhoogste podium, een onuitwisbare indruk achterlatend, voor altijd in onze harten.

Wie haar bijzondere klanken wil herbeleven doet er goed aan de voor deze speciale gelegenheid opnieuw uitgebrachte cd's in hun collectie op te nemen. Opnieuw gemasterd, met nieuwe Artwork en de Thelasinga Legacy signature. Studio album DE PAREL VAN SURINAME met nummers als Deta Boko Lalwa Sonde en Kina Pre en Brada, Sisa Tigri Yu Futu... en van de live album THE LIVE SHOW MET GREMOE Mi Yesi E Singi (Trangayesi), Malaika, Kawjani Bo... nemen je mee op reis naar de belevingswereld van deze Surinaamse dyadya uma.

  • CD - THELASINGA - DE PAREL VAN SURINAME : 20 euro
  • CD - THELASINGA & FRIENDS - THE LIVE SHOW MET GREMOE : 20 euro

De exclusieve cd's kun je bemachtigen door een bericht te sturen met je NAAM, MAIL en AFLEVERADRES en de GEWENSTE CD en AANTALLEN. Er wordt dan contact opgenomen. Wanneer de betaling binnen is wordt de bestelling afgerond en de cd's toegestuurd. Dit kan enkele dagen duren, afhankelijk van transactie en verzendtijd.

In Suriname de cd's bestellen? Via Stjeward A.S. Neem contact op via +597 890-0233.   

THELASINGA LEGACY - HET VERHAAL

Reeds op de lagere school mochten medeleerlingen en leerkrachten het zoet van haar stem smaken. De op 24 juli 1951 te Paramaribo (Freemangron) geboren Thelma Johanna Ment trad in haar jeugd vaak spontaan op. Onwetend van haar speciale gave en ultieme doel in het leven. Zingen voor een dubbeltje en een bami. Want thuis hadden ze het niet altijd even breed. Zij was erop gebrand het anders te doen, een beter leven voor haarzelf creëren. Thelma was in haar jonge jaren nogal sportief en competitief van aard en maakte zich in korte tijd bijzonder verdienstelijk voor de Surinaamse sportwereld. Als topsporter bij basketbalvereniging De Arend vertegenwoordigde zij Suriname internationaal. Maar dit was slechts een van vele tussenstops op weg naar het ontdekken van haar grootste potentie.

in 1971 verwierf Thelma de titel van Best Singing Lady in het Nationaal Songfestival. Het kenmerkende bij deze vrouw was haar hartverwarmende omgangsvorm waarmee zij anderen geluk bracht. Deze openhartigheid is even typerend als de muzikale omlijsting die zij menig facet van haar leven toebedeelde. Haar muzikale variaties hebben eens de grondvesten van onze ziekenhuizen doordringt, waar haar verpleegkundige kwaliteiten werden versterkt met de therapeutische invloed van haar stem, haar taalgebruik en haar zang. Haar studie geneeskunde werd gecombineerd met zingen, spelen en acteren onder de felle theaterlampen. De Spotlight ontwaakte iets in haar. Goed zichtbaar tijdens haar rise to fame bij NAKS, de bekende theatervereniging in Suriname. Daar ontmoette ze toneelregisseur Irwin Orsmkirk (zalig), vader van haar enig kind: Irwin Ment.

In 1997 trad Thelma Ment voor het eerst op onder de naam THELASINGA. Een samenvoeging van haar voornaam en het woord Asinga tété. Waarvan de betekenis letterlijk vertaald liaan betekent. Een houtige slingerplant die de Kankantrie-boom parasiteert. Een magische boom. Als Thelasinga veroverde Thelma de harten van een alsmaar groeiend publiek. Het populaire nummer Busi Lobi gezongen met Hedwig Levant bezorgde Thelma haar grootste hit. Het speciaal voor het Suriname Pop festival geschreven lied over een Hete Liefde in het Surinaamse paradijs werd legendarisch mede omdat het Suriname's allereerste muziekvideoclip op de nationale televisie bezorgde. Maar muziekliefhebbers uit Suriname, Nederland, de Nederlandse Antillen en Afrika waren over de jaren toch vooral getuige en onder de indruk van haar Kulturu interpretatie. Zij pioneerde door WINTI muziek en het grote publiek vrij van taboe aan elkaar voor te stellen.

Thelasinga was een rasartiest. Haar artistieke benadering van alle door haarzelf in elkaar gezette shows had een drempel verlagend en energie verhogend effect. Een verbinder pur sang. Thelma Ment, de dochter van marktkoopvrouw Catharina Agnes Ment en timmerman Francois Thomas Renfurm, werd een bekendheid in Suriname en daarbuiten. Diverse optredens in Thalia Paramaribo, CCS en NIS, de LaMar theater in Amsterdam, het Oude Luxor, de Doelen en Odeon in Rotterdam. Overal wist zij het publiek in extase te brengen. Met haar opzwepende energie, bonte shows en Afrikaanse folklore. Thelma toonde veel overeenkomst met haar grote idool Miriam Makeba, waardoor zij ook de Surinaamse Makeba werd genoemd. Zij ontwierp haar eigen kledinglijn, een uit sierlijke kleuren en aan elkaar geregen pangi stoffen genaamd de THELALOOK. Er zijn ook enkele kunstwerken van haar hand verschenen.

Thelasinga kreeg uit volksmond de titel De Parel Van Suriname. Vanwege de zachte en zuiverende energie, de natuurlijke rust, vrede en verlichting die zij als persoon bracht. Maar er was ook een ruige kant aan Mama Thela. Rebels. Zij ging graag de confrontatie aan, durfde in haar shows taboe-onderwerpen aan te snijden. Ze had een hekel aan de scheiding stads- en boslandcreool, kwam graag op voor de minder bedeelden, de verstotenen, de binnenlandbewoners in het bijzonder. Jarenlang droeg zij enkel pangistoffen, haar eigen Thelalook. De traditionele Surinaamse Koto weigerde ze te dragen omdat die in haar ogen een eenzijdig en onvolledig verhaal vertellen van een bredere Surinaamse geschiedenis. Voor haar dood sprak zij de wens uit met name meer jongeren te willen bereiken en betrekken bij hun roots. Leren over kulturu hún cultuur en het ervaren van de positieve wind die Winti meevoert.

Ongeacht haar iconische status heeft Thelma nooit haar volle potentie benut. Er zat zoveel meer in! Maar haar bijdrage is van ongekende waarde en gaat niet verloren. De Thelasinga Legacy is door haar zoon in leven geroepen om haar boodschap en gedachtengoed uit te dragen en levendig te houden. Wij kunnen nog steeds heel veel van haar leren. Door ons te verbinden met haar muziek, haar gedichten en kunstwerken, haar goed gedocumenteerde dromen en dagboeken. Zij bracht ook twee cd's uit, waarvan een studio album en een live versie. Beiden opnieuw uitgebracht en vanaf heden beschikbaar in beperkte oplage. Limited Edition. Collectors Item.

Thelasinga Legacy