Innerviewer

About last night ♥ FonFoN Leri Mi

Reflectie...

Na gisteravond werd nog meer duidelijk dat er bij ouders en opvoeders grote behoefte is aan het ontdekken van je eigen verhaal. Wie ben je? Waar kom je vandaan? Wat maakt jou de opvoeder die je vandaag de dag bent? Waar ligt de verantwoordelijkheid, wie neemt leiding in de opvoeding?

Ik was onder de indruk van mijn gasten en hun bereidheid krin fu ati over hun eigen tori te praten waardoor wij ook toestemming kregen ons eigen verhaal te onderzoeken. Want vaak willen we - met de beste bedoelingen - vooral onze kinderen veranderen. Maar vergeten we onszelf te activeren daarin voor te gaan, het voorbeeld van verandering te zijn.

In mijn presentatie haal ik deze quote van Oprah Winfrey aan "Turn your wounds into wisdom" waarna een aanwezige journalist mij vroeg hoe dit mogelijk is? Als we nou steeds meer de kracht van kwetsbaarheid gaan toepassen en ons eigen verhaal gaan ontdekken en onderzoeken! Leer jezelf beter kennen, wat jouw persoonlijke wonden zijn (iedereen heeft ze) dan zal je uiteindelijk ook het kind beter leren begrijpen.

Want we vergeten vaak dat het kind bewust en onbewust voorbeeld neemt aan ons gedrag en ontwikkeling. Als je als volwassene door het leven gaat met bepaalde zaken overwerkt (misschien pijn of teleurstelling of angsten uit jouw eigen verleden en opvoeding) als je nog niet hebt kunnen helen, pikt het kind dit op. Dit kun je niet verbergen. Het spreekt boekdelen. Soms uit het zich ook in FonFoN. Het kind heeft er niet om gevraagd, ondergaat het, al kan hij het niet altijd begrijpen. Met alle onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen, zelfliefde en waardering als gevolg.

Het is dus belangrijk als verantwoordelijke ouder schoonschip te maken met je eigen verleden. Dit doe je door erover te blijven praten. Je hoeft er niet alleen voor te staan. Vraag om hulp! Zodat er begrip komt, overzicht, bewustwording en groei. Het kind verdient het te begrijpen en voelen dat jouw eigen (onverwerkte) emoties en gevoelens niets met hem te maken hebben!

Ik zou zo graag langer in Suriname willen blijven om hierover uit te wisselen, maar moet terug naar mijn eigen gezin en werkzaamheden in Nederland. Maar als mijn hulp hier gewenst is kom ik heel gauw terug om me in te zetten voor jongeren maar zeker ook opvoeders ouders en onderwijzers die eveneens de aandacht verdienen. Ik heb samen met mijn team ontzettend veel ideeën en kijk uit naar interessante samenwerkingen. Neem contact op via freelancemanaging@gmail.com

Blijf je verhaal onderzoeken, de levensreis onder de loep nemen, de leermomenten ontdekken en verandering doorvoeren. Turn your wounds into wisdom. En nog meer dan een opvoeder, wees een inspirator. Het begint bij onszelf!

Lobi ♥

FonFoN Leri Mi! lezing door Irwin Ment

(Ps, beelden van de avond volgen gauw!)

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.