Innerviewer

Zoals je waarschijnlijk inmiddels weet deel ik veel over bij jezelf thuiskomen en daarin zichtbaar zijn, een inspirator. Voor veel mensen een wens en streven. Maar het roept ook veel weerstand op. Want wanneer je besluit uit je comfort zone en in het licht te stappen dan ben je plots ook meer zichtbaar voor iedereen met een mening.

Hoe om te gaan met wat anderen van je vinden? 8 tips!

 

1. Iedereen een mening, fijn

Helaas is het niet de realiteit dat we het altijd met elkaar eens zijn. En al is het wenselijk, raar is het niet. We doen en denken namelijk nou eenmaal verschillend. We zijn individuen. Met allemaal een persoonlijke kijk op het leven. Gevormd en beïnvloed door karakter, keuze, wil, kennis en ervaring. Dit is zoals de mens in elkaar steekt. En gelukkig maar. Hoe onwerkelijk en saai zou het leven zijn als iedereen hetzelfde dacht?!

 

2. Dankjewel

Klinkt misschien een beetje raar. Maar ook wanneer je je niet kunt vinden in een mening die naar jou gericht is, mag je er best voor bedanken. Bekijk het zo, iemand neemt de moeite om jou iets te willen leren of bij te brengen. Op zichzelf is dat voldoende reden voor een dankjewel. Bovendien creëert het wederzijds een goed gevoel en haalt het de angel uit een potentieel verhit gesprek. Je hoeft niet altijd de mening te waarderen, wel de mens!

 

3. Op waarde schatten

Je zou het bijna vergeten, maar soms kan een mening zeer waardevol zijn. Als belangrijke feedback bijvoorbeeld. Jezelf er volledig van afschermen zou ik daarom nooit adviseren. Wees altijd bereid te luisteren en peil de waarde. Voegt wat de persoon zegt iets toe? Voelt het goed? Komt het jouw groei ten goede? Haal eruit wat er voor jou in zit. Niet opbouwend, ronduit negatief? Verwerp het zo snel als je kan! Omring jezelf alleen met mensen en meningen die jou positief beïnvloeden.

 

4. Wat je zegt ben jezelf

Maak je niet al te druk om wat anderen van jou vinden. Het zegt meer over hun dan over jou. Iemand kan namelijk alleen weten wat ie weet. De rest is gissen, een spiegel, een reflectie. Zeg in reactie op een mening waar je weinig mee kan ook niet meteen, ik ben het er niet mee eens! Geef eerder te kennen dat je het waardeert. Bijvoorbeeld door te zeggen: Wat mooi, bijzonder of grappig dat jij het zo ziet, dat jij het 'vanuit jezelf' waarneemt. Zo neem je afstand van de mening maar houdt je de persoon dichtbij.

 

6. Hoe graag wil je het

Wanneer we dan toch een keer worden verrast, overrompeld door wat onze omgeving van ons vindt, vooral dierbaren kunnen voor grote verrassingen zorgen. We gaan er bijna automatisch vanuit dat vooral zij, family, your own blood, altijd het beste met je voor hebben, dat zij niet instaat zijn je te kwetsen. Maar als het dan toch gebeurt en de angst voor falen en afgaan erin sluipt, je plotseling gaat twijfelen aan jezelf en je doelen. Stel jezelf de vraag, hoe graag wil ik het? Waar doe ik het ook alweer voor? Als je iets echt wil laat je je door niemand stoppen!

 

7. Wat vindt je zelf

Hoe beter je jezelf kent hoe minder last je hebt van wat anderen over je denken te weten. Wanneer je beschikt over genoeg zelfkennis wordt informatie van buitenaf steeds minder relevant. De noodzaak om via anderen tot een oordeel over jezelf te komen neemt af. Je ontdekt en kent dan je eigen kracht, de kwaliteiten en talenten waarmee je het verschil maakt. De waarde die je toevoegt. Je bent dan anderen voor. Met zelfkennis, zelfwaardering, zelfrespect en zelf-liefde.

 

8. Hart boven mening

Er is een stemmetje in jou dat synchroon loopt met de regelmaat van jouw hartslag en zegt, Je Kan Het! Wat anderen van jou vinden kan soms aanvoelen als een zenuwslopende beoordeling, misschien zelf een veroordeling. Maar wanneer het jou overkomt en de meningen je pijnlijk om de oren vliegen? Ga dan naar binnen! Luister naar die warme inner stem. De stem van je hart. Dat ben jij. Je allerbeste vriend én raadgever. Geen mening belangrijker. Alleen dat telt!

 

Delen is lief ❤

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.